Kalafiorowe bułeczki

Obraz 050

Nie duże , kwadratowe , kalafiorowe bułeczki. Pierwszego dni skórka bułek jest bardzo chrupiąca a środek miękki i dość zbity . W zapachu są mocno kalafiorowe zaś w smaku już mniej. Drugiego dnia bułeczki całe miękną a smak kalafiora staje się o wiele bardziej wyrazisty. Pieczywo z dodatkiem warzywa zachowuje długo są świeżość i jest zaskakujące w smaku. Serdecznie polecam spróbować.

Składniki:
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
250g.mąki pszennej
150g.mąki żytniej chlebowej
250g kalafiora
4 łyżki oleju rzepakowego
mąka żytnia chlebowa do obtoczenia bułeczek
Przygotowanie:
Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji gęstej śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia drożdży.
Ciasto:Kalafiora dzielimy na różyczki , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , studzimy.
Rozgniatamy warzywo widelcem lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.
Do miski wsypujemy mąki , dodajemy puree z kalafiora , zaczyn oraz olej.
Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( gdyby było za gęste dolewamy odrobinę ciepłej wody)
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na 2 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy kwadrat o wysokości 2 cm.
Z ciasta wykrawamy kwadratowe bułeczki , każdą obtaczamy w mące żytniej chlebowej.
Układamy pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Obraz 065

 

Obraz 050

 

Obraz 062

 

Smacznego :)