Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Obraz 025

Pyszny kalafior zapiekany w gęstym , serowym sosie z koperkiem. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego.

 

Obraz 025

Składniki:

1 duży kalafior
250 ml mleka
100g. serka topionego kremowego
100g. tartej goudy
125g. mozzarelli
1 żółtko
1/2 pęczka posiekanego kopru
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól , pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki , ugotować na miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.
W garnku , nad kąpielą wodną podgrzać mleko , dodać serek topiony .
Gdy się rozpuści dołożyć goudę i mozzarellę , podgrzewać do powstania gładkiego sosu.
Wbić żółtko cały czas energicznie mieszając , wsypać koperek , doprawić gałą muszkatołową , solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym , zalać sosem serowym.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 019 Obraz 040

 

Smacznego :)