Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym

DSC_0663

Oryginalny w smaku, zapiekany kalafior w sosie serowo-cytrynowym na bazie słodkiej śmietanki.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego.

Składniki:
1 duży kalafior
sól
Sos:
500 ml śmietanki 30%
200 g. sera cheddar
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, gotować przez 5 min w osolonym wrzątku.
W garnku podgrzać śmietankę, dodać ser, gotować na minimalnym gazie do jego rozpuszczenia.
Dołożyć skórkę oraz sok z cytryny.
Sos doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafiora umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0668DSC_0663

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)