Kalafior w mięsnej skorupce z kukurydzą i groszkiem Bonduelle

Obraz 059

Uwielbiam gotowanego kalafiora z dodatkiem kukurydzy , podanego do mięs a najbardziej do soczystych , dobrze wyrobionych kotletów mielonych.

Na letni obiad postanowiłam połączyć moje ulubione składniki w jedną całość i podać z młodymi ziemniakami w koprze.
Wyszło przepysznie…

Obraz 049

 

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka kukurydzy z groszkiem Bonduelle a wszystko zamknięte w skorupce z dobrze doprawionej i wyrobionej wołowiny…

 

Obraz 043 Obraz 042

Wszyscy zajadali się ze smakiem a pozostałe kotlety pokroiłam w plastry i podałam na kolację z mixem sałat :)

 

Obraz 064 Obraz 055

Składniki:

1 mały kalafior ( ok 300g.)
sól
1 mała puszka kukurydzy z groszkiem Bonduelle 140g po odsączeniu ( porcja na raz)
Mięsna skorupka:
500 g. mielonej wołowiny
1 jajko
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziół ojca Mateusza
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
ew. 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy al dente w osolonym wrzątku , odcedzamy , pozostawiamy do wyschnięcia.
Mięsna skorupka: Do mięsa wbijamy jajko , dodajemy natkę pietruszki , przyprawy oraz. ew. bułkę tartą jeśli masa była by zbyt rządka.
Wyrabiamy dłońmi puszystą masę mięsną.
W dłońmi rozpłaszczamy małą część mięsa , kładziemy ok 2 łyżki odsączonej kukurydzy z groszkiem oraz różyczkę kalafiora.
Zlepiamy brzeg mięsa zamykając szczelnie.
Smażymy rumiane kotlety na mocno rozgrzanym , głębokim tłuszczu.
Odsączamy na ręczniku papierowym.

 

 

Obraz 063

 

Obraz 059

 

Obraz 051

A czy wiesz że ?

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Obraz 070 Obraz 066

Smacznego :)


Bonduelle - od 25 lat z Wami