Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami

Obraz 005

Kaczkę przygotowałam na proszony obiad,farsz i selerowe frytki tak zasmakowały gościom że zachwalali i dzwonili z prośbą o przepis. Kaczka wyszła soczysta,smaczna,farsz idealnie doprawiony,konsystencji zwartej pieczeni z chrupiącym selerem konserwowym.Frytki selerowe zrobiły furorę,delikatne lecz z charakterem.Chrupiące z wierzchu miękkie w środku,idealnie smakowo skomponowały się z kaczką.

Obraz 003 Obraz 008

Składniki:

1 kaczka (2 – 2,2 kg)
2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
przyprawa do mięs
majeranek
sól , pieprz
masło do wysmarowania naczynia
Farsz:
500 g. mielonej szynki wieprzowej
300 g. selera konserwowego
150ml jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki ostrej musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól , pieprz
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Selerowe frytki:
1 średniej wielkości seler korzeniowy
150 ml jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki oleju rzepakowego z pomidorami i bazylią
szczypta gałki muszkatołowej
sól , pieprz

Przygotowanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, przeciąć między piersiami. Nasmarować po wiechu i od środka olejem rzepakowym z cytryną i bazylią, oprószyć przyprawą do mięs, majerankiem, solą i pieprzem.
Farsz:Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski, dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko. Wyrobić dłońmi masę mięsną.
Farszem wypełnić kaczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st. ( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)
Frytki selerowe:Selera obrać, umyć, osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry, a następnie w paski.
W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią, szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem. Włożyć selerowe frytki, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.
30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.
Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.

Obraz 005

Smacznego :)