Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto

Obraz 094

Połączenia kaczki z kaszą spróbowałam pierwszy raz, zawsze podawałam ją z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Obawiałam się odrobinę czy przypadnie do gustu zaproszonym na kolację gościom.
Kaczka jak najbardziej odegrała swą rolę, kaszotto, pełne leśnych grzybów smakowało wybornie, w połączeniu z pysznym kaczym mięsem stanowiło wyśmienite, bogate smakowo, sycące danie.

 Obraz 100 Obraz 115

Składniki:
1 wypatroszona kaczka o wadze ok 2,5 kg
3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
3 łyżki soku jabłkowego
3 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
1 łyżka masła 82%
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
Grzybowe kaszotto:
200g. kaszy gryczanej palonej
1/3 główki białej kapusty
1/2 małej cebuli
250g. obgotowanych, pokrojonych w kostkę grzybów leśnych
1 garść suszonych grzybów leśnych
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka masła 82%
50 ml białego wina
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
woda ( bulion/ rosół do podlewania kaszotto)
Przygotowanie:
Kaczę myjemy, osuszamy.
Olej mieszamy z sokiem jabłkowym, mieszanką nacieramy kaczkę, oprószamy majerankiem oraz papryką.
Do środka kaczki wkładamy łyżkę masła.
Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st w między czasie podlewamy mięso wytopionym tłuszczem.
Grzybowe kaszotto: W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy kaszotto: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, odcedzamy, kroimy drobno.
cebulę oraz kapustę siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle.
Dodajemy obgotowane oraz suszone grzyby, smażymy jeszcze chwilę.
Wsypujemy suchą kaszę, smażymy kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
Całość stopniowo podlewamy wodą do wysokości kaszy, dusimy na minimalnym gazie do momentu aż stanie się miękka.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino oraz dodajemy masło.
Dusimy jeszcze chwilę do momentu aż alkohol wyparuje a kaszotto zrobi się kremowe.
Po dwóch godz pieczenia kaczkę rozcinamy na pół w miejscu łączenia się piersi.
Faszerujemy gotowym kaszotto, polewamy całość wytopionym tłuszczem z kaczki.
Pieczemy kolejne 30-40 min.
Pozostałe kaszotto ( jeśli nie zmieściło się do kaczki) wykładamy na półmisek, na nie kładziemy mięso.
Podajemy np.z surówką z czerwonej kapusty kapusty.

Obraz 094

 

Obraz 103

 

Obraz 105

 

 

Smacznego :)