Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

obraz-054

Soczysta ,pieczona kaczka o lekko cytrynowym smaku i rumianej , maślanej skórce. Słodkiego akcentu dodają żurawina i suszone śliwki którymi wraz z wytworzonym sosem w trakcie pieczenia należy podlewać mięso. Tak przygotowana kaczka jest idealnym daniem na świąteczny stół lub uroczysty obiad.
obraz-021 obraz-035

Składniki:
1 kaczka ( 2200 kg)
300g.żurawiny do mięs i serów
100g.suszonych śliwek
100g.masła 82%
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki trawy cytrynowej ciętej
2 łyżki majeranku
1 łyżka kurkumy
1 łyżka soli
1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
Składniki na marynatę połączyć razem , nasmarować kaczkę od zewnątrz i od środka , odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia do środka kaczki włożyć masło.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć przekrojone na pół suszone śliwki oraz żurawinę , położyć kaczkę.
Piec bez przykrycia 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.
W trakcie pieczenia parokrotnie polewać kaczkę wytworzonym sosem.

obraz-028

Smacznego :)