Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika

DSC_0815

Delikatne paluchy ziemniaczane, pieczone w piekarniku.
Świetnie smakują na słono, okraszone boczkiem z cebulą lecz odsmażone możemy podać posypane cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

 

Składniki:
700 g. ugotowanych ziemniaków
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Okrasa:
500g. boczku parzonego
2 cebule

DSC_0815

 

Przygotowanie:
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, jajko oraz mąki.
Doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Wyrobić odchodzącą od dłoni masę.
Z ciasta uformować rulon, kroić go w długie paluchy.
Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Okrasa:
Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnię, włożyć boczek, gdy wytopi tłuszcz, dołożyć cebulę.
Smażyć na rumiano.
Paluchy podać polane okrasą.

 

DSC_0826

Smacznego :)

DSC_0830