Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

Obraz 098

Idealny bilans smakowy : jogurt naturalny ze słodką , białą czekoladą i kwaskowe porzeczki w słodkiej , agrestowej galaretce.
Typowo letnie , lekkie , rozpływające się w ustach ciasto na zimno z orzeźwiającymi owocami.
Smakuje doskonale..

Obraz 072 Obraz 080

Składniki:

Tortownica 18 cmObraz 144
Składniki:
750g. jogurtu naturalnego typu greckiego
400g. białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wrzątku
1 szklanka oczyszczonej białej porzeczki
1 galaretka agrestowa + 300 ml wrzątki

 

Przygotowanie:

W garnku na kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę , odstawiamy do wystudzenia.
żelatynę rozpuszczamy w wrzątku , odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przekładamy jogurt naturalny , dodajemy ziemną czekoladę i żelatynę oraz wsypujemy cukier puder.
Miksujemy do połączenia się składników.
Masę wylewamy do tortownicy ( jeśli używamy fory nie otwieranej wyłóżmy ją papierem do pieczenia).
Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Wierzch ciasta posypujemy porzeczką , wylewamy galaretkę.
Pozostawiamy w lodówce na kolejne 2-3 godz a najlepiej na noc.

 Obraz 103 Obraz 130

Obraz 098

 

Smacznego :)