Jeden ze sposobów marynowania leśnych grzybów.Świetnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z opieniek na zimę

Składniki:
(Na 8 słoików 330ml.)
1kg. kapeluszy opieniek
3 cebule
2 marchewki
sól
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
200g.koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Kapelusze opieniek dokładnie umyć zalać wodą oraz zasypać solą,odstawić na 2-3h.(dzięki temu ominięte nieczystości z lasu wypłyną na wierzch)
Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka,gotować 20min.
Odcedzić,pokroić w kawałki,malutkie opieńki można zostawić w całości.
Marchew obrać,umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Warzywa oraz grzyby wymieszać razem.
W dużym garnku zagotować składniki zalewy,przełożyć sałatkę,zostawić na gazie do ponownego zagotowania.
Gorącą sałatką napełniać umyte/wy pasteryzowane słoiki,zakręcać szczelnie.
Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego :)