Jajka faszerowane musem pieczarkowym

Obraz 020

Delikatny mus pieczarkowy ze słodką śmietanką oraz żółtkami który wypełnia białka jaj będzie idealną przystawką na Świątecznym, Wielkanocnym stole.
Jajka wyglądają i smakują wyśmienicie, mus rozpływa się w ustach – jest kremowy a smaki użytych składników idealnie ze sobą współgrają.

Obraz 012 Obraz 024

Składniki:
10 jajek
300g.pieczarek
2 cebulki dymki
1 łyżka masła klarowanego
200ml słodkiej śmietanki 36%
sól,pieprz
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,umyć.
Każde przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć żółtka.
Pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulkę, dołożyć pieczarki, smażyć przez chwilę po odparowaniu płynu.
W kielichu blendera umieścić usmażone pieczarki,żółtka oraz śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Całość zmiksować na gładki, puszysty mus.
Mus umieścić w rękawie z ozdobną końcówką, napełniać nim wgłębienia białek.
Jajka ułożyć na półmisku, posypać posiekanym szczypiorkiem

Obraz 020

Obraz 025

 

Smacznego :)