Indyk rolowany z brokułem i serem w cieście francuskim

Obraz 070

Wyśmienita rolada drobiowa z brokułem i serem żółtym upieczona w cieście francuskim.
Możemy podać ja na obiad na ciepło lub na zimno jako przystawka , jest podzielna i ładnie się kroi.
Do rolady pasuje także ciepły sos pieczarkowy , chrzanowy czy też koperkowy.

Obraz 060

Obraz 065
Składniki:
1 kg fileta z indyka
1/2 brokuła ( ok.250g.)
6 plastrów sera żółtego ( użyłam odmiany o kolorze pomarańczowym)
słodka papryka ( ok. 2 łyżek)
sól , pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
Przygotowanie:
Brokuła ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić , pokroić na małe kawałki.
Filet z indyka umyć osuszyć , rozciąć na płat , oprószyć solą i pieprzem , ułożyć na całej szerokości mięsa plastry sera żółtego i kawałki brokuła.
Ścisło zwinąć mięso w rulon , oprószyć słodką papryką.
Ciasto francuskie rozwinąć , na środku położyć indyka , brzegi ciasta pociąć w paski. Paski nakładać na mięso raz z jednej a następnie z drugiej strony każdy pasek smarując roztrzepanym jajkiem . Ostatnimi dwoma owinąć roladę w koło.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.

 

 

 

Obraz 086 Obraz 069

 

Obraz 070

Smacznego :)