Ile kucharek tyle pomysłów na zupę pomidorową.Proponuję ugotowana na skrzydełkach z dużą ilością suszonych ziół,pachnącą i rozgrzewającą.Podaną z cienkim makaronem nitki w towarzystwie kawałków marchewki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomidorowa z ziołami

 

(Na 5l. garnek)
Składniki:
4 skrzydełka
5 marchewek
2 pietruszki
1 l.przecieru pomidorowego
200g,koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
250ml.śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 liście laurowe
ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki:
suszonego lubczyku ,cząbru ,rozmarynu ,majeranku,estragonu,bazylii
sól,pieprz
makaron nitki
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Skrzydełka umyć,przełożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać ok 3l.wody,zagotować.
Zebrać szumowiny.
Marchewki oraz pietruszkę obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki,dodać do garnka.
Na patelni rozgrzać masło,wlać przecier oraz koncentrat.
Przesmażyć składniki ,przelać do garnka.
Gotować zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw w między czasie dodać zioła i przyprawy.
Chwilę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z mąką i chochlą zupy,przelać do garnka wymieszać.
Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
Zupę podawać z makaronem.

Smacznego :)