Halibuta jadłam poraz pierwszy i stwierdzm że jest przepyszny. Na przygotowanie tej rybki zainspirowały mnie przepisy Evity z Prześlij przepis która jest jej zwolenniczką :) Zapraszam

DSC00498

Marchewkowy halibut

Składniki:

1 tuszka halibuta ok 700 g.
1 duża marchew
1/2 cytryny
3 plasterki masła śmietankowego
pieprz cytrynowy
sól
folia aluminiowa

DSC00479

 

DSC00498

 

Przygotowanie:

Halibuta oczyszczamy z łusek , myjemy, przekrawamy na 3 części obsypujemy obficie pieprzem cytrynowym i solą , nacieramy.Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , dodajemy do ryby , całość polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny-mieszamy.Odstawiamy do lodówki na min 1 godz.Każdą część ryby z marchewką układamy na kawałku foli aluminiowej , przykrywamy plastrem masła , składamy.Pieczemy 25 min w 180 st. z termoobiegiem góra-dół. po tym czasie odwijamy rybę od góry i pieczemy jeszcze 10 min w 150 st.

Smacznego :)