Gulasz ziemniaczany z karkówką, podgrzybkami i warzywami

DSC_0290

 

Rozgrzewający, sycący gulasz warzywny z karkówką wieprzową oraz grzybami leśnymi. Pyszne danie jednogarnkowe.

 

DSC_0280 DSC_0278

Składniki:
1 kg. karkówki
3 cebule
1 kg. ziemniaków
1 kg. marchewki
0,5 kg podgrzybków
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 l. rosołu lub bulionu
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
smalec do smażenia
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno.
W głębokim rondlu/garnku rozgrzać smalec, usmażyć na rumiano mięso, dodać cebulę, zeszklić.
Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plastry.
Do mięsa dołożyć ziemniaki oraz marchewki, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Grzyby dokładnie umyć, obgotować przez 5 min, dodać do garnka.
Wlać rosół lub bulion, dołożyć liście laurowe, ziele angielski oraz majeranek.
Dusić na minimalnym gazie przez kolejne 40 min do miękkości warzyw.
Co jakiś czas mieszając.
W między czasie doprawić sola i pieprzem.
Danie podawać gorące, posypane natką pietruszki

 

 

DSC_0290

 

DSC_0302

 

 

 

Smacznego :)