Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami

Obraz 088

Dziś przychodzę do Was z gulaszem , ale jakim ! Obok niego nie da się przejść obojętnie.
Chociaż jest bajecznie prosty to dość czasochłonny.
Nie wiem jak Wy ale gdy przychodzi sezon grzybowy mam głowę pełną pomysłów na ich wykorzystanie a po lesie spacerować po prostu kocham :)
Uwielbiam wszystkie jadalne grzyby , wszystkie mają u mnie inne zastosowanie w kuchni.
Jędrne kapelusze podgrzybków i prawdziwków lądują w sosach , gulaszach , zupach i obowiązkowo w zalewie octowej do słoików na zimę.
Duże grzyby obowiązkowo susze.
Z kurkami jest jak z ziemniakami, nadają się praktycznie do wszystkiego.
Maślaki mrożę na farsz do krokietów i pierogów.
Z gąsek obowiązkowo rosół – królewski smak.
Mogła bym tak wymieniać w nieskończoność z moją miłością do leśnych, jesiennych darów :)

Jednak parę słów i o gulaszu musi się znaleźć – tak parę bo smaku to nawet opisać nie umiem.
Duży gar znikał stopniowo przy każdym moim i męża wejściu do kuchni, każdy upominał że ma coś zostać na kolację 😀
Taka ilość jedzenia w praktyce wystarcza na dwa obiady dla 4-ro osobowej rodziny, niestety nam go zabrakło 😉 Owszem starczyło ale na kolację po obiedzie , można tak rzec bo objadaliśmy się cały dzień.
Uwaga naczyń myć nie potrzeba – gwarantuję że talerze zostaną wylizane 😀

Ziemniaków do gulaszu polecam użyć mącznych,ładnie zagęszczają sos , więc nie potrzeba dodawać już mąki jak to zwykle przy gulaszach bywa.
Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, podgrzybki – o nich znów bym mogła się rozpisać za dużo ;), cebula  nadaje lekkiej pikantności a marchewka słodkiego akcentu i odrobinę barwnej kolorystyki – bo w końcu najpierw się je oczami.
Na koniec kropka nad ” i” a mianowicie niezwykle uniwersalny,  sos ciemny  Łowicz który nadaje bogatszego smaku oraz pięknego koloru całemu daniu.

Jednym słowem przepyszne danie dla całej rodziny na co dzień i od święta :)

Obraz 065 Obraz 068

 

Obraz 071

 

Obraz 053

 

Składniki:
1kg karku wołowego
3 cebule
olej do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 marchewki
1 kg mącznych ziemniaków
0,5 kg oczyszczonych, świeżych ( lub mrożonych) podgrzybków
335 ml  sosu ciemnego uniwersalny Łowicz
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę , cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę oraz łyżkę masła.
Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielski, dusić 60 min.
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, ziemniaki w dużą kostkę.
Do wołowiny dodać ziemniaki, marchew oraz grzyby.
Dusić przez kolejne 30 min. do miękkości składników.
Wlać sos ciemny Łowicz, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Gulasz podawać gorący.

 

Obraz 054

 

Obraz 088

 

Obraz 062

 

Obraz 067

Obraz 072

Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie #lowicz

 


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!