Gulasz wieprzowy ( z trzech rodzajów wieprzowiny)

Obraz 010

Rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego w gęstym, własnym sosie który powstał dzięki długiemu duszeniu i rozpadającej się cebuli.
Pyszny od razu i odgrzany na drugi dzień gdy smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.

 

Składniki:

0,5 kg. łopatki wieprzowej
0,5 kg. karkówki wieprzowej
0,5 kg. schabu wieprzowego
2 duże cebule
1 łyżka masła klarowanego
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
smalec do smażenia
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięsa umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, obtoczyć w mące pszennej.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
W oddzielnej głębokiej patelni lub rondlu mocno rozgrzać smalec.
Kawałki mięs smażyć partiami do mocnego zarumienienia z każdej strony.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Zalać wodą 2 cm ponad składniki.
Dusić 2 godz. na minimalnym gazie.
Co jakiś czas mięso przemieszać aby uniknąć przypalenia.
W między czasie doprawić paprykami, solą i pieprzem.
Podawać np. z kaszą i ogórkiem konserwowym/kiszonym.

Obraz 010 Obraz 057

 

Smacznego :)