Grzybki marynowane w occie

Obraz 029

Takie grzybki pewnie lubi większość z nas, tradycyjnie zawekowane w zalewie octowej, są wspaniałą przekąską na imprezie czy dodatkiem do dania głównego.Ile gospodyń, tyle przepisów na zalewę i dodatki, niektórzy do słoików dają plastry cebuli inni liście laurowe czy ziele angielskie. Ja zaś gotuję zalewę z dodatkami, czystą, przecedzoną , wlewam do słoików. W tej wersji grzyby są dość kwaśne, takie właśnie najbardziej nam smakują.

 

Składniki:
1 kg twardych grzybów leśnych( np. prawdziwki, podgrzybki)

Zalewa:
2,5 szklanki wody
1 szklanka octu
5 liści laurowych
łyżka ziela angielskiego
łyżka czarnego pieprzu
łyża gorczycy
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
1 łyżka soli
1 łyżka octu

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy.
Odcinamy korzonki, lub je zostawiamy w zależności od wielkości i wyglądu grzyba.
Grzyby zalewamy wodą, dodajemy łyżę octu oraz soli.
Gotujemy 10 min ( od momentu zagotowania się wody) w między czasie zbierając powstałe szumowiny i resztki nieczystości z lasu, które wypłyną dzięki soli.
Grzyby odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, wkładamy do 3/4 wysokości czystych słoików.
Zalewa: W garnku zagotowujemy wodę z resztą przypraw.
Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 min, przecedzamy.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików z grzybami.
Zakręcamy mocno przykrywki, odstawiamy do góry dnem, przykrywając słoiki ściereczką.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Obraz 029

 

 

Smacznego :)