Grillowany łosoś z warzywami i polentą z kaszy kukurydzianej

łosoś z warzywami i polentą (6)

Łosoś o smaku ziół i cytryny , delikatne warzywa , kiełki i polenta z kaszy kukurydzianej . Wszystko grillowane bez dodatku zbędnego oleju. Taki zestaw obiadowy to zastrzyk witamin , zdrowia i energii.

 

Składniki:
( na 2 porcję)
Łosoś:
400g. świeżego łososia
pieprz cytrynowy
mieszanka suszonych ziół
plasterki cytryny
listki świeżej bazylii lub natki pietruszki
Warzywa:
1 mała cukinia
1 biała papryka
1/2 bakłażana
1 kolba kukurydzy
1/2 główki czosnku
oliwa z oliwek
Polenta:
0,5 l. wody
250g. kaszy kukurydzianej KUPIEC
1 łyżka masła
1 łyżka soli
Dodatkowo:
1/2 główki sałaty lodowej
2 garście kiełków brokuła
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
łosoś z warzywami i polentą (6) łosoś z warzywami i polentą (8) łosoś z warzywami i polentą (9)

Przygotowanie:
Łosoś:Łososia myjemy ,dzielimy na dwie porcję, usuwamy delikatnie skórę.
Oprószamy przyprawami , skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Odstawiamy.
Warzywa: Wszystkie warzywa myjemy , czosnek obieramy.
Paprykę , bakłażana i cukinię kroimy w plastry.
Kolbę kukurydzy przekrawamy/przełamujemy na 4 części.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
Polenta:W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą , wsypujemy kaszę.
Gotujemy do momentu powstania papki.
Kaszę przelewamy do płaskiego naczynia , odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy w paski a następnie w kostkę.
Grillujemy warzywa z polentą na rumiano z jednej strony , przekręcamy w tym momencie kładziemy na grilla łososia.
Rybę także grillujemy na umiano z obu stron.
Na talerzach układamy porwaną sałatę lodową z kiełkami , na nią kładziemy porcję warzyw , polenty oraz łososia.
Oprószamy warzywa świeżo mieloną solą i pieprzem.
Łososia podajemy z plasterkami cytryny i porwanymi/posiekanymi ziołami.

 

Smacznego :)

 

Gotuj w zdrowym stylu