Grillowane szaszłyki w połączeniu z wyrazistym w smaku smażonym ryżem stanowi wyśmienite i syte danie obiadowe. Smakuje podane za równo na ciepło jak i zimno :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry

Składniki:
Na 7-8 szaszłyków( 2-3 porcję):
1 podwójna pierś kurczaka
7 pomidorków koktajlowych
7 małych pieczarek
1 cebula czerwona
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
sól , pieprz , przyprawa do kurczaka , czosnek granulowany.
7 patyczków do szaszłyków
Ryż:
200 g.ryżu białego (2 saszetki)
1 cukinia
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Przygotowanie:
Szaszłyki:Mięso umyć ,osuszy pokroić w średnią kostkę , oprószyć przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym.
Warzywa umyć ,cukinię pokroić w pół plasterki ( ok 1cm.) , paprykę w kostkę.
Na patyczki od szaszłyków nabijać składniki w dowolnej kolejności np. mięso , cebula , cukinia, mięso ,papryka ,pomidor , pieczarka , mięso.
Każdego szaszłyka oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzać patelnię grillową smażyć szaszłyki po ok 5. min na wolnym ogniu z każdej strony.
Ryż: W między czasie ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Wyjąć z torebeczek.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć cukinię do zmięknięcia.
Po tym czasie na patelnię wrzucić ryż , doprawić curry , chili , solą i pieprzem.
Smażyć całość ok 5 min co jakiś czas mieszając mieszając. ( Aż ryż zacznie brązowieć)
Grillowane szaszłyki podawać w towarzystwie smażonego ryżu same lub z ulubionym sosem czy lekką sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego :)