Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie ze szparagami

DSC_0397

Soczyste kawałki kurczaka, marynowane w słonym jogurcie, grillowane z dodatkiem świeżych, zielonych szparagów.
Świetnie smakują z pieczywem lub z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml. Ayranu ( słony, turecki jogurt naturalny)
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki sezamu
500g. zielonych szparagów
sól
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Ayran wymieszać z przyprawami oraz sezamem, zamarynować mięso.
Odstawić na 2-3 godz lub na noc.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, blanszować w osolonym wrzątku.
Zamarynowane mięso oraz szparagi grillować po parę minut z obu stron.
DSC_0397

DSC_0409

Smacznego :)