Grillowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym plantanem

Obraz 033

Pokochałam dania z tym warzywnym bananem. Jest idealny na słodko, słono i ostro.Przygotowywałam już go w słodkim cieście serowym , w gulaszu wieprzowym a dziś postawiłam na grillowane kieszonki drobiowe z serem.Po prostu pycha , polecam każdemu spróbować.
Kieszonki podałam z konfiturą żurawinową i domowymi frytkami , obiad idealny.

Obraz 033

                                                                                                                                                    Składniki:Obraz 032

2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól , pieprz
słodka i ostra papryka
olej rzepakowy z pomidorami i bazylią
50 g. sera cheddar
1 plantan
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
wykałaczki

Przygotowanie:

Mięso umyć , osuszyć.
W połowie każdej piersi zrobić nacięcie wzdłuż ( tak by nie przeciąć mięsa do końca).
Nasmarować po całości olejem z pomidorami i bazylią oraz oprószyć solą i pieprzem.
Plantana obrać ze skóry , pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać masło ,przesmażyć banana , wsypać cukier , smażyć mieszając do powstania karmelu.
Ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kieszonki drobiowe napełnić serem oraz karmelizowanym plantanem , spiąć nacięcia wykałaczkami.
Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką.
Grillować na rumiano z obu stron.( czas grilowania może być różny w zależności od grubości mi mięsa)
Przed podaniem usunąć wykałaczki.

Obraz 045 Obraz 040                                                                                                                                                                                                          Obraz 043

Smacznego :)