Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

Obraz 018

Gdyby smak dania można było opisać fotografią w tym momencie nie wiedziała bym co napisać.
Sos cytrynowy jest wyśmienity , idealnie łączy się z sezonowymi , moimi ukochanymi szparagami.
Pierś z kurczaka dzięki marynacie pozostaje lekko pikantna więc nadaje całemu daniu jeszcze więcej charakteru.

Obraz 024

 

04
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
2 łyżki sosu chili
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
0,5 kg zielonych szparagów
Sos cytrynowy:
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietanki 30%
3 żółtka
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
szczypta kurkumy
1/2 pęczka posiekanego kopru
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy , odcinamy błonki.
Sos chili mieszamy z olejem rzepakowym oraz pieprzem cytrynowym , marynujemy mięso , odstawiamy na przynajmniej 2-3 godz do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową , grillujemy pierś ok 7 min z jednej strony .( długość grillowania w dużym stopniu zależy od grubości mięsa)
Szparagi myjemy , odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce.
Przekręcamy mięso , dokładamy szparagi , grillujemy kolejne 7 min.


Sos cytrynowy:W rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką , zmniejszamy ogień , gotujemy na bardzo wolnym gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
Wbijamy żółtka energicznie mieszając , dodajemy skórkę oraz sok z cytryny.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz kurkumą.
Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekany koperek , mieszamy.

Grillowaną pierś oraz szparagi podajemy polane sosem cytrynowym.

Obraz 018 Obraz 029

 

www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu

Smacznego :)