Grahamki z żurawiną

Obraz 032

Pachnące , domowe grahamki z wyczuwalnym masłem oraz słodką żurawiną. Bułki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek , swą świeżość zachowują nawet na 3 dzień.

Obraz 034
Składniki:
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
4-5 łyżek mąki tortowej
Ciasto:
350g mąki pszennej tortowej T-450
200g mąki pszennej graham T-1850
50g roztopionego masła
100g suszonej żurawiny
szczypta soli
mąka tortowa do posypania bułeczek

Obraz 027
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże wkruszamy do miski , wsypujemy cukier ,oraz wlewamy wodę , mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Wsypujemy mąkę , łączymy do powstania konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , wlewamy masło oraz gotowy zaczyn.
Dodajemy żurawinę oraz sól.
Wyrabiamy elastyczne , gładkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz to podwojenia objętości.
Z ciasta formujemy bułeczki wielkości dłoni , każdą nacinamy ostrym nożem wzdłuż.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na kolejne 30 min.
Każdą bułkę oprószamy mąką luksusową , pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Obraz 032

Smacznego :)