Golonki z indyka pieczone ze smalcem w rękawie

DSC_0422

Bardzo soczyste golonki indycze, pieczone w rękawie z dodatkiem smakowego smalcu. Pyszny dodatek do dania głównego na co dzień i od święta.

 

Składniki:

4 golonki z indyka
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
4 łyżki majeranku
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ostrej papryki mielonej
2 łyżki smalcu ze skwarkami i ziołami( najlepiej domowego z dużą ilością czosnku)

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Golonki oprószyć dokładnie z każdej strony przyprawami, polać sosem sojowym.
Umieścić w pojemniku z przykryciem, odstawić na min. 2 godz. do lodówki.
Po upływie czasu przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć smalec.
Piec ok. 2 h w piekarniku nagrzanym do 200 st. co jakiś czas potrząsając woreczkiem.
20 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by mięso się przyrumieniło.

DSC_0422

DSC_0417

 

Smacznego :)