Golonka w galarecie

Obraz 007

Wyśmienita golonka w galarecie którą możemy podać jako przestawkę pokrojoną na mniejsze kawałki lub kolację. Świetnie smakuje skropiona octem czy też sokiem z cytryny podana z kromką świeżego chleba.

Składniki:
4 golonki wieprzowe
8 marchewek
2 pietruszki
kawałek pora
5 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu czarnego w kulkach
parę gałązek natki pietruszki
sól,pieprz
Przygotowanie:
Golonki dokładnie oczyścić.
Marchew z pietruszką obrać, pora wypłukać.
Mięso z warzywami umieścić w garnku,zalać wodą 2-3 cm ponad składniki.
Dodać natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w kulach.
Gotować na minimalnym gazie 2,5 godz.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.
Mięso golonki oddzielić od kości i skóry, marchewki pokroić w plasterki.
Do salaterek włożyć marchew i mięso, zalać wywarem.
Wstawić do lodówki aby galareta stężała.

Obraz 007

Smacznego :)