Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarkami

Obraz 054

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Smakują wyśmienicie z gotowanymi ziemniakami i sałatą. Kolejnego dnia polecam odsmażyć gołąbki na oleju lub smalcu- pycha :)

Obraz 047 Obraz 050
Składniki:
1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
200g. białego ryżu
1 główka młodej kapusty
0,5 kg. pieczarek
2 cebule
2 jajka
sól, pieprz
1l. przecieru pomidorowego
0,5l. rosołu lub bulionu
2 łyżki suszonej bazylii
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, sparzyć.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać obrane, starte na dużych oczkach pieczarki, dusić do odparowania płynu.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, pieczarki z cebulą, wbić jajo.
Masę doprawić sporą ilością soli i pieprzu, dokładnie wyrobić dłońmi.
Z mięsa formować owalne kotlety, układać obok siebie w naczyniu do zapiekania ( np. na duże blaszce od piekarnika)
W garnku podgrzać rosół, dodać przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię,wymieszać.
Sosem pomidorowym zalać gołąbki.
Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Obraz 044
Obraz 054
Obraz 056

 

 

Smacznego :)