Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym

Obraz 030

Gołąbki to moje ukochane danie zapamiętane z lat dzieciństwa, mama oczywiście robiła takie tradycyjne, zawijane w liście kapusty, w gęstym sosie pomidorowym. Potrafiłam wieczorem, siedząc przed telewizorem wciągnąć 3, same lub z bułeczką, oczywiście nie mówiąc o obiedzie :)
Cały wielki gar gołąbków znikał w dwa dni 😉
Od jakiegoś czasu mojej rodzinie przygotowuję gołąbki bez zawijania takie w zwykłym sosie pomidorowym ale przecież ja uwielbiam eksperymentować ze smakami.
Tym razem podsmażone na maśle warzywa zmiksowałam i taki warzywny, gęsty krem dodałam do sosu, wyszedł palce lizać!
Taki sos polecam nie tylko do gołąbków ale i pulpetów, spaghetti czy nawet pizzy :)
Coś pysznego :)

Oczywiście maminym gołąbkom wierna jestem do dziś i nigdy nie odmówię każdej ilości :)

 

Obraz 015 Obraz 003

 

Składniki:

1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
400g. białego ryżu
1 nieduża biała kapusta ( użyłam młodej)
1 kajzerka namoczona w mleku
sól, pieprz
Sos pomidorowo-paprykowy:
2 l rosołu lub bulionu
420g. koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 duża czerwona papryka
2 mięsiste pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól,pieprz
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć, usunąć głąb, poszatkować.
Ryż ugotować al dente.
Do mięsa dodać ryż, kapustę, oraz odciśnięta z mleka kajzerkę.
Masę mięsną doprawić solą i pieprzem.
Nawilżonymi dłońmi formować owalne gołąbki, ułożyć w głębokiej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
Sos pomidorowo-paprykowy: Paprykę, pomidory, cebulę oraz czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić warzywa.
Przełożyć je do blendera , wlać jedną szklankę rosołu/bulionu, zblendować na gładki krem.
W garnku zagotować pozostały rosół/bulion, zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy  Pudliszki.
Sos doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, całość wymieszać do połączenia się składników, zagotować.
Sosem polać gołąbki.
Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Gołąbki podawać np z młodymi ziemniakami posypanymi koprem lub z pieczywem.

Obraz 030

 

 

Obraz 008

 

Obraz 003

 

 

 

 

    Smacznego :)

         #Pudliszki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań