Glazurowane skrzydełka

Obraz 077

Kruche, słodko-kwaśne skrzydełka w glazurze z coca-coli oraz miodu.
Skrzydełka świetnie smakują zarówno na zimno jako przekąska np. do piwa oraz na ciepło jako danie obiadowe.
Ważne by do ich przygotowania użyć oryginalnej coca-coli z której powstanie gęsta glazura.

Obraz 078 Obraz 082
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 l coca-coli ( oryginalnej)
2 łyżki miodu prawdziwego
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by mięso było całe zakryte.
Odstawić na dwie godz do lodówki.
Powstały płyn odlać,skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Do mięsa wlać coca-colę oraz miód ponownie je zakrywając.
Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.
Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.
Podawać np. jako przekąska do piwa czy też danie obiadowe z ziemniakami i sałatką.

Obraz 079 Obraz 081

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)