Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

DSC_0486

Gazpacho zwane także salmorejo jest pyszną, hiszpańską zupą na zimo.
Przepisów na ten chłodnik jest mnóstwo, każdy za pewne pyszny i nie powtarzalny.

Moja zupa powstała na bazie czerwonych warzyw i miąższu z białego pieczywa, doprawiona pikantnym czosnkiem i cebulą.
Lekko kwaśny smak uzyskałam dzięki soku z limonki i dodatku octu .

Tę zupę schłodzoną można podać już w takiej postaci, ja jednak troszcząc się o potrzeby gości i domowników udoskonaliłam jej wygląd smakowo i kolorystycznie. Jest idealnym chłodnikiem na ciepłe dni, gasi pragnienie i zaspokaja apetyt :)
Orzechowe pesto z bazylii idealnie wgrało się w pomidorowe gazpacho zaś warzywna salsa z mnóstwem  pełnego witamin łososia  podkreśliła smaki tej wspaniałej zupy.

DSC_0482 DSC_0487

Składniki:

1 kg pomidorów
2 ogórki gruntowe
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego( można pominąć)
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka miąższu z białego pieczywa np. z chleba lub kajzerki
sól,pieprz

Salsa warzywna z wędzonym łososiem:

2 pomidory
1 ogórek gruntowy
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z limonki
100g. łososia MOWI Pure wędzonego na zimno

Pesto z bazylii:

1 garść świeżych liści bazylii
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
Doprawić solą i pieprzem
Całość zblendować na gładki krem.
Odstawić do lodówki na 2 godz.

Salsa warzywna z wędzonym łososiem:

Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
Łososia porwać na małe kawałki.
Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.

Pesto z bazylii:

Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Całość zblendować.
Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.

 

 

DSC_0499

 

Do mojej salsy warzywnej wybrałam  łososia MOWI, który należy do produktów premium, co oznacza iż ryba jest najwyższej jakości. Bez sztucznych dodatków i substancji konserwujących . Łosoś jest soczysty, mięsisty i pyszny!

DSC_0496

DSC_0504

Smacznego :)

#lososmowi

 

 

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!