Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

52

Wytrawne galaretki na bazie rosołu z duszonymi na maśle pieczarkami , szynką , serem i konserwowymi warzywami w kształcie jajek .Efektowna i bardzo smaczna przystawka która zaskoczy domowników i gości , idealna na Wielkanocny stół.

d5 Obraz 037

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:Obraz 012

20 wydmuszek z jaj
300 g szynki konserwowej
300 g sera żółtego w kawałku
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
300 g pieczarek
2 łyżki masła
sól , pieprz
1 l. rosołu lub bulionu
4 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

W wydmuszkach od szerszej strony jajka zrobić dziurkę wielkości fasoli.
Wyparzyć środki , wysuszyć lub dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Wydmuszki ustawić w pojemnikach na jajka.
Szynkę oraz ser żółty pokroić w małą kostkę.
Kukurydzę , groszek oraz czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
Pieczarki pokroić w małą kostkę , udusić na rozgrzanym maśle , doprawić solą i pieprzem.
Rosół lub bulion zagotować , rozpuścić w nim żelatynę , odstawić do ostudzenia.
Suche wydmuszki napełniać przygotowanymi składnikami , zalać rosołem.
Odstawić na 3-4 h do stężenia galaretek.
Przed podaniem delikatnie usunąć skorupki.

 

 

52

 

Obraz 048

 

Smacznego :)