Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Obraz 008

Tradycyjna galareta wieprzowa z marchewką . Obowiązkowa przystawka podczas imprez oraz świąt , zawsze szybko znika ze stołu.

Składniki:
2 golonki wieprzowe
2 nogi wieprzowe przednie
5 marchewek
1 pietruszka
1/2 selera
1 opalona nad ogniem cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
5 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól
2 łyżki żelatyny spożywczej
Przygotowanie:
Golonki oraz nogi oczyścić , opalić pozostałe włosie , dokładnie wyszorować.
Mięso zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny.
Dodać obrane , umyte warzywa ,natkę pietruszki , liście laurowe , ziele angielskie i pieprz.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godz. aż mięso zacznie się rozpadać.
Marchewki pokroić w plastry , mięso oddzielić od skóry i kości , pokroić na małe kawałki ( jeśli lubimy skórę także możemy dodać do galarety).
Wywar przecedzić , dodać żelatynę oraz sól , dokładnie wymieszać , zagotować.
Do pojemniczków włożyć plastry marchewki oraz mięso – zalać wywarem.
Galarety odstawić do lodówki aby stężały.
Podawać ze świeżym pieczywem i octem lub cytryną.

Obraz 008 Obraz 002 Smacznego :)