Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach

Obraz 013

Szczerze przyznam że piekąc te ciastka nie spodziewałam się tak rewelacyjnego efektu końcowego. Trójkąty wyszły przepyszne , nie porównywalne do ciastek francuskich z cukierni. Rozpływające się w ustach karmelizowane jabłka z chrupiącymi migdałami , kremowy serek mascarpone i puszyste ciasto francuskie- połączenie doskonałe.

Obraz 014
Składniki:
1 opakowanie cista francuskiego
250g. sera mascarpone
2 duże jabłka
1 łyżka masła 82%
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki migdałów łuskanych
1 żółtko
cynamon mielony do oprószenia ciastek
Przygotowanie:
Migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Karmelizowane jabłka: jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło , smażyć jabłka aż lekko zmiękną.
Dodać cukier , wymieszać , pozostawić na gazie do rozpuszczenia się cukru i pokrycia jabłek karmelem.
Wsypać migdały , połączyć z jabłkami , odstawić do wystudzenia.


Ciasto francuskie rozwinąć , podzielić na 6 równych kwadratów.
Na środek każdego kłaść po łyżce sera mascarpone oraz karmelizowanych jabłek z migdałami.
Złożyć ciasto tworząc trójkąt,spłaszczyć lekko farsz dłonią.
Brzegi ciasta zawinąć w falbanki ( zapobiegniemy w ten sposób rozklejeniu się ciastek podczas pieczenia)
Każdy trójkąt posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Gorące oprószyć cynamonem.

 

Obraz 017 Obraz 013

Smacznego :)