Francuskie babeczki z truskawkową śmietanką i marchewkowym żelem

Obraz 035

Pomyślałam że jeśli soki marchewkowe z truskawką smakują dobrze to warto spróbować połączenia obu smaków w deserze.Chociaż w trakcie przygotować nachodziły mnie sceptyczne myśli to kompletnie nie potrzebnie bo były tak smaczne że uchroniłam ostatnie 4 sztuki do zdjęć :)
Chrupiąca babeczka z ciasta francuskiego, wypełniona kremem na bazie słodkiej śmietanki i gotowanych truskawek z żelem który powstał ze świeżo wyciskanego soku marchewkowego. Połączenie proste a nie codzienne co czyni deser oryginalnym.

Obraz 021 Obraz 007

Składniki:
1 płat cista francuskiego
Truskawkowa śmietanka:
250g truskawek
1 łyżka cukru
400ml słodkiej śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 łyżki wody
Marchewkowy żel:
2 dorodne,świeże marchewki
1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Na 8 sztuk babeczek potrzeba nam będzie 16 foremek:
Płat ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów.
Foremki na babeczki wypełnić kawałkiem ciasta,przycisnąć kolejną foremką, odcinając wystające resztki ciasta.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180%.
Truskawkowa śmietanka: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Truskawki umieścić w garnku, posypać cukrem, dusić na wolnym gazie do momentu aż zaczną się rozpadać, ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać truskawki oraz żelatynę, miksować.
Krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką, wypełniać nim każdą babeczkę.
Marchewkowy żel: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Z obranych i umytych marchewek wycisnąć sok w sokowirówce lub sokowniku.
Sok wymieszać dokładnie z żelatyną, pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.
Żelem marchewkowym polać wierzch każdej babeczki.
Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia marchewkowego żelu.
Obraz 006
Obraz 035
Obraz 034

 

Smacznego :)