Focaccia caprese ze szparagami

DSC_0571

Pszenny, drożdżowy placek z dodatkiem delikatnych zielonych szparagów, sera mozzarelli i soczystych pomidorów.
Doprawiony mnóstwem ziół, smakuje wyśmienicie.
Możemy go podać na ciepło maczając w oliwie z oliwek lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Focaccię możemy potraktować także jako pieczywo i przygotować pyszne, domowe kanapki, wypełnione dowolnymi dodatkami.

 

DSC_0564 DSC_0563

Składniki:
20g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml ciepłego mleka
500g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do przygotowania zaczynu
4 łyżki oliwy z oliwek
300-400 ml ciepłej wody
Dodatki:
250g. szparagów
2 kulki mozzarelli
2 pomidory
2 łyżeczki  Vegeta Natur  do mozzarelli i pomidorów
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
Przygotowanie:
Do miski wkruszyć drożdże , wlać ciepłe mleko , wsypać cukier, sól oraz mąkę.
Składniki wymieszać razem do powstania gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić na 20-15 min do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlać oliwę, wodę oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na dużej blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na godz do wyrośnięcia.
W między czasie ze szparagów odłamać zdrewniałe, końce.
Zblanszować w osolonym wrzątku.
Odsączoną mozzarellę oraz pomidory pokroić w plastry.
Ciasto ponakłuwać, na środku ułożyć szparagi, po bokach pomidory z mozzarellą.
Całość posypać Vegeta, bazylia i tymiankiem.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Podawać np. z oliwą z oliwek lub jako dodatek do ryb czy też mięs.
DSC_0571

DSC_0575

Smacznego :)


Przepisy inspirowane naturą

 

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura