Flaczki z prośnianek ( gąsek) z suszonymi grzybami i makaronem

Obraz 033

Jak ja uwielbiam zupy z dodatkiem tych szlachetnych grzybów! Czekam na nie cały rok i robię zapasów na zimę ile się da, mrożąc odpowiednimi porcjami.Głównie z prośniankami przygotowywałam rosół zwany w moim domu królewskim, dziś postawiłam na flaczki, przygotowane na aromatycznym, domowym rosole drobiowym, z dodatkiem odrobiny suszonych grzybów które nadały intensywnego, brązowego koloru który osobiście kojarzy mi się właśnie z jesienią. Polecam spróbować :)

Składniki:
2 porcje rosołowe z kurczaka
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera korzeniowego
por- biała część
1 opalona cebula
parę gałązek natki pietruszki
sól,pieprz
500g. oczyszczonych prośnianek ( gąsek)
5 suszonych grzybków ( namoczonych parę godzin wcześniej)
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
Dodatkowo:
500g. makaronu nitki
Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć w wodzie.
Mięso umyć, zalać ok.2,5l. wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Włoszczyznę obrać, dodać do wywaru wraz z opaloną cebulą i natką pietruszki, zmniejszyć ogień.
Gotować do miękkości warzyw.
W oddzielnym garnku obgotować oczyszczone prośnianki.
Odcedzić, pokroić w paski.
Gotowy bulion przecedzić do oddzielnego garnka.
Ugotowaną marchew, pietruszkę, seler oraz suszone grzyby i opieńki pokroić w paski.
Składniki dodać do wywaru.
Zupę gotować kolejne 30 min.
W między czasu doprawić majerankiem, paprykami oraz solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Gorącą zupę podawać z makaronem.

 

Obraz 033

 

Smacznego :)