Flaczki z kani na wołowinie

Obraz 001

W tym roku mamy wysyp kani – grzyba o wspaniałym smaku. W pełni wykorzystuję ich obfity zbiór. Zupa z kani przygotowana na wywarze wołowym jest wyśmienita, prosta i tania w przygotowaniu.

Wołowinę możemy zastąpić także drobiem – np skrzydełkami czy udem z kurczaka lub w wersji ekspresowej użyć domowego rosołu :)

 

Obraz 013 Obraz 031

Składniki:

0,5 kg szpondru wołowego z kością
3 marchewki
2 pietruszki
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 por – biała część
1 duża cebula
8-10 średniej wielkości kapeluszy kani
4 łyżki suszonego majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można także dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować kolejne 15 min.

( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).

Obraz 004

 

Obraz 001

 

Obraz 015

Smacznego :)