Filety z udek zapiekane w ketchupie

Obraz 037

Soczyste , słodko-ostre filety z udek kurczaka. Świetnie smakują w połączeniu z zasmażanym kalafiorem ale możemy podać je z ziemniakami , makaronem , ryżem czy też kaszą. Mięso jest delikatne i wyśmienite w smaku.

Obraz 048 Obraz 051

Składniki:

500g filetów z udek kurczaka
250 ml ketchupu pikantnego
1 łyżka czubata majonezu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 duże cebule
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ziół ojca Mateusza

Przygotowanie:

Mięso umyć , osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać razem , natrzeć mięso , odłożyć do lodówki na minimum 2 godz a najlepiej na noc.
Rozgrzać patelnie ( można wlać odrobinę oleju ale nie koniecznie ponieważ duża ilość była w marynacie) smażyć udka na rumiano z obu stron.
Cebule obrać , pokroić w piórka , zeszklić na oleju po smażeniu mięsa.
Ketchup wymieszać z majonezem , solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 sosu ketchupowego , ułożyć mięso oraz cebulę , pokryć resztą ketchupu.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 018 Obraz 038

 

Obraz 037

 

Smacznego :)