Filet z kurczaka po meksykańsku

Obraz 059

Pomieszane kuchnie świata na jednej patelni. Danie wychodzi aromatyczne , lekko pikantne z intensywnym smakiem mleczka kokosowego i curry.Warto czasem sięgnąć po mrożonki , można wyczarować z nich pyszne , szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczakaObraz 059
2 cebule
1 łyżka zielonej pasty curry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chili
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
400 ml mleczka kokosowego
40o g mieszanki meksykańskiej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
ugotowany ryż

Przygotowanie:
Pierś oczyszczamy , myjemy , kroimy w kostkę.
Cebule obieramy , kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Przekładamy pierś z cebulą , doprawiamy pastą curry , curry w proszku , chili , solą i pieprzem.
Smażymy na rumiano.
Mięso zalewamy mleczkiem kokosowym , chwilę dusimy.
Dodajemy warzywa , dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw i powstania gęstego sosu.
Wsypujemy natkę pietruszki.
Danie podajemy z ryżem.

Obraz 049