Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Obraz 031

Delikatny kurczak w towarzystwie pieczarek, pełnego witamin szpinaku z czosnkiem oraz aromatycznego kopru.
Sos świetnie smakuje podany z ryżem lub ziemniaczanym puree.

Obraz 041 Obraz 023

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczaka
250g. pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g. mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
1/2 pęczka posiekanego kopru
400 ml słodkiej śmietanki 30%
masło klarowane do smażenia
sól,pieprz
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.
Mięso oprószyć paprykami oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, smażyć na rumiano.
Dołożyć pieczarki, podsmażyć.
Dodać szpinak, smażyć kolejne 5 min do częściowego odparowania płynów.
Wlać słodką śmietankę, wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

Obraz 031

Obraz 036

 

 

Smacznego :)