Filet z indyka pieczony z burakiem i fetą

Obraz 065

Delikatny , tak miękki że nawet nie trzeba go mocno naciskać nożem by ukroić indyk marynowany w mleku z ziołami , pieczony z czerwonymi buraczkami oraz słonym serem feta. Połączenie tak doskonałe że warte i godne polecenia nawet na wykwinty , rodzinny obiad, nie wspominając o cennych wartościach odżywczych dania. Przygotowanego w ten sposób indyka możemy podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonym , kaszą czy też ryżem.

Obraz 065
Składniki:
500 g. fileta z indyka
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka suszonych pomidorów z chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 duże buraki czerwone
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól , pieprz
100g. ser feta
Przygotowanie:
Zioła umyć , osuszyć , posiekać drobno.
Filet z indyka umyć , osuszyć , pokroić w grube , ukośne plastry.
Mleko wymieszać z suszonymi pomidorami z chili , słodką papryką oraz ziołami.
W mieszance zamarynować indyka , odstawić na minimum 2 godz do lodówki.( można odstawić na całą noc)
Buraki obrać , umyć , pokroić w nie dużą kostkę ok.1×1 cm.
Skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem , wymieszać , przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 st. piec buraki 30 min.
W trakcie pieczenia przemieszać parę razy warzywo.
Po tym czasie temp. piekarnika zmniejszyć do 150 st. na burakach ułożyć plastry z indyka wyjęte z marynaty .
Całość posypać pokruszonym serem feta.
Piec kolejne 30-35 min.

 

Obraz 041 Obraz 035

 

 

 

 

Obraz 057 Obraz 054

 

            Smacznego :)