Faszerowane pomidory szpinakowym koglem-moglem

Obraz 076

Całą rodziną uwielbiamy pomidory… :)
Dosłownie… pomidorówkę, sosy pomidorowe, świeże pomidory solo a te pieczone to już w ogóle hit!
Za każdym razem wypełnione bogatym, innym, pysznym farszem.

Tym razem postawiłam na niezapomniany smak dzieciństwa czyli słodki kogiel-mogiel z dodatkiem pełnego witamin szpinaku doprawionego świeżym czosnkiem, pikantną papryczką chili oraz kwaśną śmietaną.

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują.

Szpinak Hortex dodaje daniu nie tylko cennych witamin ale także walorów smakowych i świeżych wiosennych kolorów. Uwielbiam mieć go zawsze pod ręką. :)

 

Obraz 055 Obraz 058

Z pomidorami podałam soczystą sztukę mięsa – duet idealny. :)

 

Obraz 067

 

Obraz 050
Składniki:
4 duże, twarde pomidory
Farsz:
4 duże żółtka ( lub 6 mniejszych)
2 łyżeczki drobnego cukru
200g szpinaku rozdrobnionego Hortex
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka masła klarowanego
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki tartej mozzarelli

 

Przygotowanie:
Pomidory umyć , osuszyć , odciąć wierzchy z ogonkiem.
Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.
Farsz:Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Doprawić solą i pieprzem,dodać kwaśną śmietanę, dusić do zgęstnięcia.
Szpinak Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do żółtek dodać wystudzony szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.
Farszem napełnić wydrążone pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.
Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

Obraz 073 Obraz 072

 

Obraz 076

Obraz 071

 

Smacznego :)

 

durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury.


Wiosenny konkurs od Matki Natury