Faszerowane jajka pieczarkami, smażone w mięsnej skorupce ( Mielone z faszerowanym jajkiem)

Obraz 037

Kotlety mielone z niespodzianką w formię faszerowanego jajka pieczarkami.
Rewelacyjnie smakują na ciepło jako dodatek do ziemniaków jak również i na zimno pokrojone w plastry. Możemy podać je na Wielkanocnym stole w towarzystwie świeżej sałaty i rzeżuchy  , z dodatkiem sosu chrzanowego czy też koperkowego- ucieszą wzrok i podniebienie.

 

Obraz 055 Obraz 060

Składniki:
Faszerowane jajka:
10 jajek ugotowanych na twardo
300g. pieczarek
2 cebulki dymki
1 łyżka masła klarowanego
sól,pieprz
Mięsna skorupka:
1 kg mięsa mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek bułki tartej
sól,pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Faszerowane jajka:
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę , cebulki posiekać drobno.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić dymki, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynów.
Każde jajko naciąć delikatnie z jednej strony,delikatnie wydrążyć żółtka, wymieszać je z pieczarkami.
Farsz doprawić solą i pieprzem, nadziewać nim białka.
Mięsna skorupka:
Do mięsa wbić jajko, dodać śmietanę oraz posiekane drobno ząbki czosnku, wsypać bułę tartą oraz sól i pieprz.
Wyrobić dokładnie masę mięsną.
Każdej jajko dokładnie obkleić dość grubą warstwą mięsa.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, tyle by przynajmniej do połowy zakrywał jajka.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Obraz 037

 

 

 

 

Smacznego :)