Faszerowane cukinie kurczakiem ze szparagami w białym sosie

DSC_0775

Faszerowane cukinie białym sosem , kurczakiem i szparagami. Pysze połączenie mięsa i warzyw z dodatkiem serów. Tak przygotowaną cukinię możemy podać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem sałaty i młodych ziemniaków z koperkiem.

 

DSC_0774 DSC_0767

Składniki:
3 proste cukinie
500g. piersi z kurczaka
500g. zielonych szparagów
1 cebula
200ml śmietanki 30%
100g. mascarpone
100g. tartej mozzarelli
masło klarowane do smażenia
przyprawa do kurczaka
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi ( pozostawiając największe główki).
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min.
W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wsypać posiekany drobno koperek.
Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0775

 

Smacznego :)DSC_0760