Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym

Obraz 051

W każdą niedzielę, staram się by na moim stole znalazł się wyjątkowy obiad, lecz przygotowany tak aby kuchni nie stać wielu godzin a spędzić je w rodzinnym gronie. Na zabawie z córkami, długim spacerze czy też spokojnie poleniuchować w domowym zaciszu.

Polędwiczka jest delikatnym mięsem,które przygotowuję się w parę chwil,a na tym właśnie mi zależy.
Dobrze doprawiona dzięki  Vegecie Natur oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu z dodatkiem boczku który nadaje soczystości oraz słodkich suszonych śliwek.

Do mięsa idealnym dodatkiem jest sos śliwkowy, słodki z nutą pikanterii dzięki cebuli i przyprawom.
Pieczone ziemniaki dopełniają nasz pyszny obiad na który bez wahania możemy zaprosić rodzinę czy znajomych.

Polecam spróbować :)

 

Obraz 057 Obraz 047

 

Składniki:
Faszerowana polędwiczka:
2 polędwiczki wieprzowe ( każda po 500g.)
2 łyżeczki Vegety Natur
świeżo mielony czarny pieprz
250g. boczku pieczonego w plastrach
250g. boczku parzonego w kawałku
100 g. suszonych śliwek
smalec lub olej do smażenia
Sos śliwkowy:
1 cebula
1 łyżka masła
200g suszonych śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
0,5l. bulionu lub wody ( ew. domowego rosołu)
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Faszerowana polędwiczka:Umyte i osuszone polędwiczki rozkroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak by powstał płat.
Każdą oprószyć łyżeczką Vegety Natur  oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ułożyć plastry boczku pieczonego, paski boczku parzonego oraz przekrojone na pół suszone śliwki.
Zwinąć mięso zakładając dwa boki na farsz a następnie zwinąć w rulon.
Brzegi spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz obsmażyć polędwiczki po 2 min. z każdej strony.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym, każdą polać łyżką tłuszczu po smażeniu.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Sos śliwkowy: Cebulę posiekać drobno, śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę,dołożyć śliwki.
Smażyć na minimalnym gazie kolejne 5 min. aż śliwki zaczną się rozpadać ( można dołożyć masła)
Wlać bulion/wodę, dodać powidła śliwkowe oraz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Składnik sosu zblendować.
Z polędwiczek usunąć wykałaczki, pokroić mięso w plastry.
Podawać w towarzystwie sosu śliwkowego.

 

 

Obraz 049

 

Obraz 064

Obraz 056

 

Smacznego :)

 

#durszlakXvegetanatur

#vegetanatur

#inspirowanenatura

 

 


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą