Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

Obraz 055

Propozycja na wyśmienity , letni obiad. Fasolka szparagowa z masłem i bułą tartą jest w okresie wakacyjnym stałym punktem w menu mojej rodziny , każdy ją uwielbia. Do fasolki popularne są jajka sadzone , ja też je przygotowałam z tym że udusiłam na podsmażonej szynce. z paru prostych składników można wyczarować przepyszne danie dla całej rodziny.

Obraz 032 Obraz 034

Składniki:

Fasolka:
1 kg. fasolki szparagowej
sól
50g masła
3/4 szklanki bułki tartej
Jajka na szynce:
8 plastrów szynki drobiowej lub innej ulubionej
8 jajek
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
1/2 pęczka posiekanego szczypioru
masło klarowane do smażenia
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Fasolka:Z fasoli odcinamy końce , myjemy , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni , wsypujemy bułkę tartą , smażymy do połączenia się składników mieszając.
Do fasoli przekładamy zasmażkę , dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.
Jajka na szynce:Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane , kładziemy plastry szynki , gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.
Na każdy plaster wbijamy jajo , oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Gdy białka jajek lekko się zetną , wlewamy wodę , dusimy do jej odparowania.
Na talerze rozkładamy fasolę , na wierzch układamy po 2 jajka na szynce.

Obraz 057

Obraz 055

 

Smacznego :)