Fasolę po bretońsku uwielbiałam już jako dziecko zajadać ze świeżą bułką . Mama w domu przygotowuje gęstą , mąż zażyczył sobie ją w rzadszej wersji bez zasmażki. Za to dodałam pieczarki a przecier pomidorowy przesmażyłam na maśle .Wyszło bardzo smacznie.

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Składniki:
0,5kg. fasoli białej piękny jaś
0,5kg. boczku wędzonego
1 długie pętko cienkiej kiełbasy
2 cebule
0,5 kg pieczarek
400ml. przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól , pieprz
natka pietruszki do posypania
Fasolka po bretońsku z pieczarkami Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Przygotowanie:
Fasolę płuczemy , zalewamy wodą odstawiamy na 12 h.
Po upływie czasu gotujemy fasolę do miękkości ok. 1h. w wodzie w której się moczyła w razie potrzeby uzupełniając płyn w garnku.
W między czasie z boczku usuwamy skórę i ewentualnie chrząstki , kroimy wraz z kiełbasą w kostkę.
Na suchą patelnie wkładamy boczek a gdy wytopi tłuszcz dodajemy kiełbasę.
Cebulę oaz pieczarki obieramy kroimy w kostkę , dodajemy do podsmażonego mięsa , smażymy co chwila mieszając aż składniki się przyrumienią.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło , wlewamy przecier pomidorowy , przesmażamy uważając by go nie przypalić.
Gdy fasola będzie miękka dodajemy do niej zawartość obu patelni , doprawiamy , mieszamy.
Gotujemy fasolę kolejne 10-15 min na wolnym gazie.
Przed podaniem posypujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego :)