Dziś do chleba pyszny , mocno ziołowy schabik pieczony w rękawie , zapraszam :)

DSC03088

Ziołowy schab pieczony w rękawie

Składniki:

0,7kg. surowego schabu
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek ( ew. oleju)
1 łyżka tymianku
1 łyżka suszonej bazylii
1łyżka ziół prowansalskich
1łyżka koperku suszonego
1 łyka soli ziołowej
1 łyżeczka pieprzu
folia aluminiowa
rękaw do pieczenia

DSC03088

Przygotowanie:

Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty łączymy , nacieramy ( wklepujemy) w mięso , zawijamy w folię aluminiową odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia schab przekładamy do rękawa do pieczenia , nagrzewamy piekarnik do 180st. pieczemy ok 1 godz. z termoobiegiem grzanie góra dół.
Rękaw delikatnie rozcinamy od góry , zostawiam schab na 5-10 min w wyłączonym piekarniku by pochłonął wytworzony sos i pozostał soczysty.
Kroimy w cienkie plastry , podajemy do pieczywa.

Smacznego.