Dzień dobry z MOWI – Szakszuka po góralsku z wędzonym łososiem, oscypkiem i bundzem

DSC_0209

Dzień przepełniony dobrem ?? Baaa ja już mam na niego sposób :)
Nawet taki w którym muszę iść do pracy.
Wystarczy wstać troszkę wcześniej rano i przygotować wyśmienite śniadanie dla reszty śpiochów, wtedy nawet przedszkole nie straszne po radosnym posiłku z rodzicami :)

Mam te szczęście, że parę razy w roku mam dostawę świeżutkich serów prosto z gór ( Ania :* ) przeróżnych.. Oscypków, korbaczy, bundza.. Oj można wymieniać… Można je dodawać do wielu dań , nadają na prawdę super charakteru i smaku.
Nawet mój adopciak, psiak, jest w nich zakochany i tylko czeka aż spadnie chociaż okruszek na podłogę 😉

Do rzeczy odnośnie śniadania..Szakszuka, połączenie soczystych, dojrzałych w słońcu,ogródkowych pomidorów, czerwonej papryki z wiejskim jajkiem i dodatkami.
U mnie mięsisty, pyszny, wędzony na zimno łosoś MOWI  i oryginalne dla szakszuki, wyraziste w smaku górskie sery.
Rozkosz dla podniebienia..
Reszta smakowych dodatków to czerwona cebula, delikatna dymka, odrobina przypraw i szczypiorku, całość podana na patelni z ulubionym pieczywem- tak wygląda śniadanie idealne :)

Szakszukę możemy podać równie dobrze na pożywną kolację lub szybki obiad :)

 

DSC_0166 DSC_0195

 

Składniki:
1 czerwona cebula
2 cebulki dymki
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 mięsiste pomidory
2 grubsze plastry wędzonego oscypka
2 grubsze plastry bundza
2 plastry  łososia MOWI Pure wędzonego na zimno  
2 wiejskie jajka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła klarowanego
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę oraz dymki pokroić w drobno, obrane ząbki czosnku w cienkie plasterki.
Rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, dodać na patelnie.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, także pokroić w kostkę, gdy papryka lekko zmięknie, dodać do warzyw.
Dusić do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać i puszczą sok.
Warzywa doprawić suszonymi pomidorami, solą i pieprzem, wymieszać.
Sery pokroić w małą kostkę, dodać na patelnię.
Łyżką zrobić dwa wgłębięnia, wbić jajka.
Dusić od przykrywką, na minimalnym gazie do ścięcia się białka.
Jajka oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podawać gorące,posypane posiekanym szczypiorkiem.
Najlepiej prosto z patelni, z ulubionym pieczywem.

DSC_0187DSC_0196

 

DSC_0209

DSC_0210

 

DSC_0206

 

 

Smacznego :)

 

#lososmowi


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!