Dyniowe kopytka z imbirem

Obraz 002

Smak przedstawionych kopytek mogę nazwać wykwintnym.
Wyszły wyśmienite, lekko słodkie od dyni o pięknym pomarańczowym kolorze.
Z nutą gałki muszkatołowej i posmakiem białego pieprzu.

 

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki puree z dyni
3 cm. korzenia świeżego imbiru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
( ilość mąki może się różnić, jest zależna od rodzaju ziemniaków)
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól

Przygotowanie:

Imbir obieramy, kroimy drobno.
Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy.
Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki.
Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
Stolnice posypujemy mąką pszenną.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Kopytka podawać polane masłem ,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną.
Odsmażone są także bardzo smaczne.

Obraz 002

 

Obraz 003

 

Smacznego :)